Кулінарія

Обманка для гурманки. Чи курка з яблуками і картоплею в економному режимі

Всі ми вміємо і любимо готувати курку (качку), фаршировану яблучками і з гарніром з запеченого поряд картоплі. Парадне , святкове блюдо! Ну, хіба не так?

Але мені здалося, за здорового і довгого (нудного) роздумів, що страва не дуже чесне)). Якщо у нас 8-10 гостей, то який кожному з них дістається шматочок тієї самої курки? “Ансамбль” роблять яблучка і картопелька. А курочка виходить так, для аромату. Тим більше, в готовому вигляді вона і важить від сили 900-1000 г, інше ужаривается.

От і вирішила я, що буде цікаво повторити смак страви, але зменшити його вартість, трудовитрати і перевести з розряду святкових просто в розряд домашніх, сімейних і шалено смачних страв. Експериментувати не боялася – мої вже звикли.

Для збереження курячого смаку нам знадобиться 1 куряче гомілка без кістки, нарізане на смужки або кубики. Можна взяти і 1 грудку – якщо ви на дієті. Теж нарізати його смужками. Всі промокнути серветкою, посолити, поперчити за смаком, припорошити борошном і перемішати, залишивши на тарілці.

Паралельно відварюємо від 4 до 6 картоплин (хоч чищених, хоч в мундирі) майже-майже до готовності.

Ну а решті склад такий:

  • 1/5 склянки борошна
  • 50-60 (можна і трохи більше) г вершкового або топленого масла
  • 3 столові ложки олії
  • 2 кисло-солодких і соковитих яблука типу Гала, очищених від серцевини і порізаних скибочками завтовшки 5 мм (шкірку не знімаємо)
  • 1 крупненькая цибулина, дрібно нарізана
  • ¾ Чайної ложки сушеної материнки
  • 1 неповний стакан яблучного соку
  • 1 неповний стакан курячого бульйону (з кубиків, не страшно)
  • 2/3 склянки вершків або рідкої сметани (тільки не беріть сметанний продукт, він може випасти пластівцями)
  • 1 столова ложка яблучного оцту
  • 1 столова ложка подрібненого свіжого зеленого лука (я беру половину Магнитовского або Пятерочкиного пучка)
  • сіль і чорний перець крупного помелу – за смаком

Розтоплюємо на сковорідці суміш вершкового і олії (1/4 від загального обсягу) і обсмажуємо на ньому очищений варену картоплю, нарізану товстенькими скибочками. Смажимо до стійкої бронзової скоринки з кожної сторони. Викладаємо в миску.

Повторюємо процедуру, але вже з часточками яблук. Смажимо приблизно 6-8 хвилин на сильному вогні. І картоплю , і яболки можна злегка посолити і поперчити. Точніше, не можна, а потрібно! ) Викладаємо яблука в миску до картоплі.

Все те ж саме повторюємо з шматочками курки, припудреним борошном. Теж обсмажуємо на сильному вогні до рум’яної скоринки. Прибираємо на тарілку.

Кладемо вершкове і рослинне масло на сковорідку і обсмажуємо на ньому до м’якості дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Цибулю теж обов’язково солимо, перчимо і приправляємо материнкою. Вона тут дуже доречна.

Тепер у готовий цибулю вливаємо за неповного склянці яблучного соку і бульйону і даємо добре закипіти. Кришку не закриваємо, на максимальному вогні кип’ятимо соус 5 хвилин до легкого уварювання.

Тепер можна влити сметану або вершки, довести на максимумі вогню до кипіння і тушкувати пару хвилин вже на середньо-повільному вогні.

Залишилося тепер поступити в зворотному порядку:

на 2 хвилини повернути в соус курку – загасити,

на 2-3 хвилинки повернути в соус яблука та картоплю – загасити. Ось тут все можна перемішати, але я для цих цілей кличу маму – у неї руки ніжніше і перемішує вона все без тієї пристрасної напористості, яку я починаю надавати всім процедурам, коли аромати переповнюють будинок.

Останній штрих – додаємо до вже практично готову страву крапельку яблучного оцту (щоб кислинка яблук була сильнішою, солодощі) і посипаємо все зеленою цибулею.

Ось, власне і все. Обманка для гурманки готова – і на сім’ю з 4-х чоловік вечері вистачить!